Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

 


ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ Δ.Ε. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Αξιότιμοι Εκπαιδευτικοί, σεβαστοί Γονείς, αγαπημένα μας Παιδιά, Χρόνια Πολλά, Στις 30 Ιανουαρίου, τα Ελληνικά Γράμματα τιμούν τους προστάτες τους, Τρεις Αγίους Ιεράρχες, Μέγα Βασίλειο, Γρηγόριο Θεολόγο και Ιωάννη το Χρυσόστομο.

Αν παρατηρήσουμε το ημερολόγιο του μηνός Ιανουαρίου, θα διαπιστώσουμε ότι την 1η του μηνός γιορτάζει ο Μέγας Βασίλειος, την 25η ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και την 27η ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Για ποιο λόγο λοιπόν, είναι αναγκαίο να τους γιορτάζουμε και τους τρεις μαζί στις 30 του μηνός ;

Την απάντηση στην ερώτηση αυτή θα μας δώσει, η αναφορά σ΄ ένα Ιστορικό γεγονός, το οποίο θα φρεσκάρει τη μνήμη πολλών Εκπαιδευτικών και μαθητών και θα γίνει ευκαιρία για να το γνωρίσουν όσοι δεν έτυχε ακόμα να το διδαχθούν. Στην Κωνσταντινούπολη, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αλέξιος Κομνηνός (1081-1118) δημιουργήθηκε μεγάλη διαμάχη ανάμεσα στους ανθρώπους, ακόμα και στους πολύ μορφωμένους, για το ποιος από αυτούς τους Τρείς Ιεράρχες ήταν ανώτερος.

Ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος ή ο Γρηγόριος ο Θεολόγος ; Ο διαχωρισμός των ανθρώπων ήταν τέτοιος, που ο λαός χωρίστηκε σε "Ιωαννίτες", "Βασιλείτες" και "Γρηγορίτες".

Άλλοι θεωρούσαν ανώτερο το Μέγα Βασίλειο, χαρακτηρίζοντάς τον μεγαλοφυΐα και υπέροχη φυσιογνωμία. Άλλοι τοποθετούσαν ψηλά τον ιερό Χρυσόστομο γιατί συγχωρούσε ευκολότερα τους ανθρώπους, τέλος άλλοι, ήταν προσκείμενοι στον Γρηγόριο τον Θεολόγο, γιατί με τα λόγια του, υπερέβη όλους τους ξακουστούς της ελληνικής παιδείας και φιλοσοφικής συγκρότησης, καθώς και όλους τους διακρινόμενους για την εκκλησιαστική παιδεία και τη θεολογική τους κατάρτιση.

Στην έριδα αυτή, έθεσε τέλος ο Μητροπολίτης Ευχαΐτων Ιωάννης, ο οποίος ήταν ενάρετος άνθρωπος και οι Τρεις Ιεράρχες του μήνυσαν, πως δεν υπάρχει πρώτος και δεύτερος ανάμεσα τους, ότι είναι ίσοι μεταξύ τους, απλά ο καθένας από διαφορετική θέση και χρονική στιγμή οραματίστηκε μια Κοινωνία, στην οποία οι άνθρωποι θα ζουν αρμονικά μεταξύ τους, σεβόμενοι ο ένας την ελευθερία και τα δικαιώματα του άλλου.

Tέλος, του ζήτησαν να δώσει εντολή στους ανθρώπους να σταματήσουν τις έριδες και να σταματήσουν να χωρίζονται εξαιτίας τους και του συνέστησαν να εορτάζονται από κοινού στις 30 Ιανουαρίου. Έτσι επέστρεψε η ηρεμία και η γαλήνη στο Λαό και στους λόγιους της εποχής εκείνης.

Αυτήν την αντίληψη των τριών Ιεραρχών, ότι όλοι είμαστε ίσοι μεταξύ μας, στο Σχολείο, στην Οικογένεια, στη Κοινωνία, θέλουμε ως Γονείς να αποκτήσουν τα παιδιά μας και έτσι, θα έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό, να υλοποιήσουν και το κοινό όραμα των Αγίων τριών Ιεραρχών, που δεν είναι άλλο, από την αρμονική συνύπαρξη όλων μας πάνω στη Γη ! 

ΜΕ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΕΥΧΕΣ ΤΟ Δ.Σ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.